5 tips til hygiene på sjøen for crew

«Cleanliness is next to godliness» er det et gammelt, engelsk idiom som sier. Noe både båtcrew og de som jobber offshore på plattformer og oljerigger burde leve etter. Men hva betyr det? Vel, ideen er at det å holde seg ren er noe edelt som kan beskytte deg og crewet ditt fra blant annet sykdommer.

Det å jobbe på små områder, som man ofte gjør på sjøen, gjør at det bakterier og sykdom sprer seg lettere. Og sykdom på en båt er ikke noe å tulle med.

Her kommer fem tips for personlig hygiene på sjøen:

1: Dusj daglig!
Det virker kanskje åpenbart, men en god måte å unngå sykdom på, er å dusje daglig. Hver dag vil svette, skitt og gris bygge seg opp på huden din. Det å glemme å ta en daglig dusj gir perfekte gromuligheter for bakterer. Pass på at du skrubber hele kroppen din, og kvitter deg med døde hudceller!

SE OGSÅ:  Underholdning på sjøen

2: Puss tennene to ganger daglig
De små mellomrommene mellom tennene dine og tannkjøttet ditt, gjør at matrester kan samle seg og være i munnen lengre enn det burde. Tanninfeksjoner er vondt og ikke noe å tulle med når man er langt unna en tannlege. Puss tennene to ganger daglig i minimum to minutter (eventuelt etter hvert måltid dersom du vil være på den sikre siden). Og ikke glem tanntråden!

3: Klipp neglene dine
Har du noen gang sett ned på hendene til noen og sett skitt under neglene? Ekkelt! Det å klippe neglene dine på regelmessig basis gjør det vanskelig for skitt å sette seg fast. Det er også en god idé å klippe tåneglene dine.

SE OGSÅ:  Seiling – Fra avslapping til tøffe tak

4: Rens ørene dine
Voks og skitt kan tette ørene dine, og føre til infeksjoner eller gjøre det vanskelig å høre. For crew på en båt, kan dårlig hørsen være farlig. Gjør deg selv en tjeneste og rens ørene med en q-tips. Men vær forsiktig, en q-tips skal ikke føres langt inn i øret, kun i den ytre delen.

5: Ta vare på føttene dine
Noen ganger er det viktig å ta et esktra steg for hygienen, og å dusje føttene dine bør være et slikt steg dersom du jobber på en båt. Vask mellom tærne og tørk føttene godt. Bruk sko som passer og sokker for å unngå gnagsær.

SE OGSÅ:  Malta - sol, historie og moro på ett sted

Nå, i disse coronatider, er det viktigere enn noen gang med hygiene. Det er lett for virus å reise jorden rundt, og god hygiene kan være med på å stoppe dette.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Tøybleier.no