6 gode & unike eksperttips for sikkerhet i båten

Båter er en fantastisk måte å tilbringe tid med familie og venner, men det er viktig å være trygg. Her er noen tips for å holde deg sikker når du er på sjøen. Først og fremst, sørg for at du har riktig utstyr.

Ifølge U.S. Coast Guard, bør alle båter ha redningsvest tilgjengelig for alle ombord, og det anbefales også at båter har et nødrakett, førstehjelpsutstyr og brannslukningsutstyr.

Dette er bare noen av de punktene vi mener er helt nødvendige for trygg ferdsel i båt. Men det finnes også betydelig flere punkter du kan ta med deg. Vi har nemlig eid båt i mer enn 10 år. Og vi har hatt noen nestenulykker i løpet av de årene.

Den eneste grunnen til at vi kan sette ordet “nesten” foran “ulykker” er fordi vi har vært godt forberedt.

Og her er noen av de sikkerhetstiltakene vi har utført før vi dro på sjøen:

#1: Vær beredt på dårlig vær (selv om YR.no sier noe annet)

Når du kjører båten, hold alltid et øye med været. Selv om det kan se fint ut nå, kan været snu seg raskt, så det er viktig å være forberedt.

SE OGSÅ:  Båtførere på sjøen må ha godt syn for å overleve

Unngå å kjøre båten din i dårlig vær, og unngå å kjøre i mørke.

Hvis du ikke har alt for mye erfaring med båter, så skal du ikke kjøre om natten. For all del.

#2: Kart og kompass

Ha alltid et kart og kompass om bord, slik at du vet hvor du er, og hold deg på bekvemme steder.

Ikke stol på GPSen via Google Maps. Flere steder langs norskekysten er det ganske dårlig dekning.

båtsikkerhet

#3: Ha et mannskap med god kunnskap

Sørg for at du og alle ombord har riktig kunnskap og ferdigheter. Ta en sikkerhetskurs, og øv deg på å bruke båten før du tar den ut på havet.

Vær alltid oppmerksom på andre båter og objekter i nærheten, og hold god avstand.

SE OGSÅ:  Slik kan du gamble til sjøs

#4: Hold deg langt unna alkohol og andre rusmidler

Dessuten, ikke drikk alkohol mens du kjører båten. Alkohol påvirker balansen, koordinasjonen og dømmekraften din, noe som gjør det farligere å kjøre en båt. Hvis uhellet er ute, hold roen, og bruk den kunnskapen og ferdighetene du har lært i sikkerhetskurset ditt.

Husk at det er ulovlig å kjøre i beruset tilstand i Norge. Veldig mange velger å ta seg et par øl når de er ute og seiler om sommeren. Dette kan være en veldig dårlig ide.

#5: Ha røykvarsler i båten din

Hvis båten din er i full fyr når du er midt ute på sjøen, så er du i store problemer. Alt handler om å oppdage brannen i tide.

Tidligere i artikkelen har vi beskrevet hvor viktig det er å ha et godt brannslukkingsapparat. Men hvis du oppdager brannen når halve båten har brent ned, så er det for sent å begynne å slukke selv.

SE OGSÅ:  Opplev det beste av Spania fra båt og få med deg La Liga

Kjøp en ordentlig god røykvarsler, så slipper du å tenke på at du kanskje går glipp av brann- eller røykutvikling i båt. Dette er spesielt viktig i båter hvor man sover.

Video – Ta vare på sikkerhet i båt (barnevennlig)Oppsummering

En konklusjon til en artikkel om sikkerhet i båt kan være at det er viktig å være forsiktig og følge sikkerhetsreglene når man er ute i båt. 

Man bør også være bevisst på at båt kan være et farlig sted hvis man ikke følger reglene, og at det er viktig å ha god kunnskap om sikkerhet i båt før man setter seg ut på havet.

Veldig mange tenker på redningsvest, kunnskaper og at man ikke skal kjøre beruset. Dette er veldig bra tiltak. Men husk at det å installere en røykvarsler i båten kan være alfa & omega for å oppdage en brann på en kjapp og hurtig måte.