Cruise skip og covid 19

Vi alle drømmer på et eller annet tidspunkt å nyte lange dager på et deilig cruise der vi slapper av, koser oss med god mat, godt selskap og nye opplevelser i hver havn. Følelsen av å være på havet med de opplevelsene som kommer er ganske så herlig.

Hvem kunne vel forestille seg at på veldig kort tid ville alle land i verden stenge sine grenser, stoppe helt opp og et marked som er fullstendig basert på internasjonale turister forsvinne. Hvem kunne vel tenkt at anbefalte aksjer fra Norges eldste nettsted ville blitt så hardt rammet? Vanlige hoteller har hatt innenlands turister, ja til og med hurtigruten har jobbet mesteparten av tiden.

Pexels

Et vanlig cruiseskip har flere tusen ombord, de har veldig store driftskostnader som ikke er mulig å dekke inn når skipet bare ligger og venter. Vedlikehold må gjøres, uavhengig om det er passasjerer eller ikke, og de har måtte ligge ankret opp.

SE OGSÅ:  6 gode & unike eksperttips for sikkerhet i båten

Skrekken fra Japan

Hvem husker vel ikke bildene fra Japan, når Diamond Princess lå i karantene der med flere hundre passasjerer som testet positivt for covid 19. Frykten som seilere har hatt i alle år, et utbrudd av en farlig sykdom uten muligheter til å forlate skipet.

Et cruiseskip som holder rundt 3700 mennesker i et lukket økosystem ble en skummel affære plutselig. Hvilken muligheter er det å stoppe en luftbåren smitte når alle må gå oppå hverandre hele tiden? Løsningen ble å låse folk inne på rommet sitt mens besetningen kjempet mot sykdom og smitte, en veldig tung periode for alle som var fanget.

I denne tidlige fasen av pandemien var det veldig mye usikkerhet, og det hjalp jo ikke på når en kjemper mot noe som kan være dødelig. Ikke hjalp det med at de som stort sett drar på cruise er i risikogruppen med tanke på alder.

SE OGSÅ:  Hva koster det å eie båt? Økonomi, tips og kostnadsbesparelser

Er cruise næringen ferdig?

Betyr dette at slutten på cruise næringen er nært? Uten tvil at det har vært noen skjær i sjøen, men det siste året har gjort slik at hele industrien har begynt å tenke annerledes. Vil det kommer forandringer, ja, uten tvil. Den vil vokse, og den vil vokse mye.

Hurtigruten i Norge hadde som kjent leid ut et skip til å være et flytende hotell. Noen cruise selskap har laget ruter som kun er i et land, for å slippe karantener og restriksjoner. Dette pluss at vaksinasjoner gjør at turister vil komme tilbake om tilbudet er der.

Pexels

En annen positiv utvikling er at nå er det flere unge som har begynt å se på cruise, de som bare vil være med på kortere turer, som ikke vil reise i 2 uker på en båt, bare 3-4 dager. Rett på og så av igjen, alt i en liten reise boble som sørger for at alle er trygge.

SE OGSÅ:  Hvordan kreve kompensasjon for kansellerte fly med SAS

Mange vil nok si at det er nå, når oppstarten kommer tilbake at de beste opplevelsene kommer, og om en ser på NCL, Norwegian Cruise Line sin side, så har de lært og de har forberedt seg til å vinne over alle reiselystne med sine gode variasjoner.

Opplevelser trekker til seg mennesker og ved å tilby de opplevelser som cruise skip gjør, da  vil den alltid ha en positiv utvikling.