Cruiseskip / Cruisebåter

Majesty of the Seas i Nassau, Bahamas. Bilde: Wikipedia

Et cruiseskip eller cruisebåt, er et passasjerskip som blir brukt for turistreiser. Et cruiseskip har ikke som mål å frakte personer fra punkt A til punkt B. Her er det fasilitetene og underholdningen om bord som er i sentrum. I tillegg stopper cruiseskipene ofte innom forskjellige havner, hvor de reisende kan gå i land.

Ofte ender cruiseskipene opp i samme havn som de reiste ut fra. Dette kalles «closed-loop cruises» på engelsk. På cruise hvor det ikke er planlagt å legge til kai noe sted, tar cruiseskipet som regel 2-3 rundturer rundt på havet. Dette står i stor kontrast til andre båter, som frakter enten varer eller mennesker, eller har andre oppgaver som fiske eller forskning.

Cruisebåt-industrien har vokst seg stor, spesielt i USA, men også i den senere tid i Europa. I USA alene, står industrien for en omsetning på 29 milliarder (2011) og 19 millioner passasjerer. I Nord-Amerika har det siden 2001 dukket opp ni eller flere nye cruisebåter hvert år! Med andre ord er cruisebåt-industrien i vekst.

Den største cruisebåten i dag er Royal Caribbean Internationals Symphony of the Seas.

Historien til cruisebåter

Cruise-industrien startet da Peninsular & Oriental Steam Navigation Company ble startet i 1822. De begynte som et vanlig shipping-selskap med ruter mellom Nederland og Den iberske halvøy. De begynte å levere post i 1837, og utvidet postleveringen til blant annet Egypt via Gibraltar og Malta i 1840.

SE OGSÅ:  Cabincruiser

I 1844 startet de med passasjercruise, og reklamerte med turer til destinasjoner som Gibraltar, Malta og Athen, med avreise fra Southampton. Dette var første gang et slikt tilbud dukket opp i verden, og firmaet blir derfor regnet som det første firmaet som dev med passasjercruise. De vokste raskt, og introduserte stadig mer luksuriøse skip. I 1889 lanserte de SS Valetta, som var det første skipet som brukte elektriske lys.

Noen kilder mener at Francesco I var det første cruiseskipet. Det ble bygget i 1831 og seilte fra Napoli i juni i 1833 etter en reklamekampanje. Cruiset var forbeholdt overklassen, medlemmer av kongefamilien og statsledere. Skipet seilte i tre måneder, og var innom blant annet Athen, Malta, Korfu og Zante. Det var guidede turer, dansing, kortspill og fester på dekk. Men – dette cruiset var forbeholdt aristokratene, og var ikke et kommersielt cruise.

SE OGSÅ:  Elektriske båter / elbåter

Trenden spredde seg videre i Europa, og på slutten av 1800-tallet dukket de første transatlantiske rutene opp. I 1897 var det tre forskjellige tilbydere av cruise fra Europa til Nord-Amerika. I 1906 hadde tallet steget til syv.

Etterhvert som trenden vokste, vokste også størrelsen på skipene.

Island Princess. Bilde: Wikipedia

Bare fra 1988 til 2009 har lengden på cruiseskip vokst med 1/3 – fra 268 meter til 360 meter. Bredden har nesten blitt doblet, fra 32 meter til 60 meter. Antall passasjerer er doblet fra 2700 til 5400 og vekten er triplet. Antall dekk har vokst, og cruiseskip industrien blir bare større og større i takt med skipene.

Mat på cruise

På nesten alle cruiseskip er måtider inklludert i prisen.

Tradisjonelt har skipets restauranter to middager i døgnet – en servering tidlig, og en sent. Å ha to serveringer gjør at restaurantene har både tid og plass til alle gjestene. Problemet med to serveringer er at det kan krasje med noe av programmet til cruiseskipet (slik som sceneshow, kino osv.).

SE OGSÅ:  Superrike kjøper luksusyachter med Bitcoin

Mange cruise har en eller flere formelle middager, hvor det er meningen å pynte seg med penklær. På disse middagene blir også maten finere enn ellers.

Ofte har cruisene også steder som er åpne 24 timer i døgnet, som regel mer avslappede buffeter ol.

Andre fasiliteter

Cruiseskip har et hav av aktiviteter og andre fasiliteter, som for eksempel:

 • Casino – som regel kun på internasjonalt farvann
 • Butikker
 • Spa
 • Treningssenter
 • Bibliotek
 • Teater
 • Kino
 • Innedørs og/eller utendørs svømmebasseng
 • Boblebad
 • Buffeter
 • Lounger
 • Nattklubber
 • Basketbaner
 • Tennisbaner
 • Biljardbord
 • Bordtennisbord

Noen skip har til og med bowlinghaller, skøytebaner, klatrevegger, minigolf, arkade-senter, ziplines… listen er lang, og det skal mye til for å kjede seg!

Kilder: Wikipedia

Når man reiser på ferie her i Norge, har man kanskje ikke alle de samme mulighetene som man har på et cruiseskip. Men det finnes mye gøyalt utstyr man kan pakke med seg i bilen. Om du trenger ekstra lagringsplass når du skal ut på ferie, er det lurt med en takboks. Jeg anbefaler deg å sjekke ut denne artikkelen om du vil ha tips til kjøp av takboks!