Finansier båtdrømmen med båtlån

Hele familien kan i stor grad dra nytte av å eie en båt. Du og din familie vil ha stor glede av å være ute i en yacht eller båt. Selv når du bor langt borte fra havet, bør en investering i båt vurderes. Båter er relativt dyre, og selv om det vil være svært hyggelig og fordelaktig å ha en, lar mange familier båtdrømmen deres glippe gjennom fingrene, og tror at de ikke har råd eller får et lån.

Det finnes flere forskjellige muligheter for yacht og båtlån ettersom både båtforhandlere, banker og spesialiserte selskaper tilbyr lån til dette formålet. Hvis du trenger å refinansiere lånet på båten din i etterkant, vil disse selskapene gjerne hjelpe deg med det også. Med dagens teknologi kan du finne en rekke finansieringsselskaper online hvor alt du trenger å gjøre er å søke gjennom å fylle ut et elektronisk skjema på websiden deres. Ofte får du svar på søknaden innen kort tid, og din båtdrøm er et steg nærmere!  

Båtfinansiering kan dog være forvirrende, spesielt for førstegangs kjøpere. Alternativene er mange, og det som er bra for en person, trenger ikke fungere for en med en annen økonomisk situasjon. Nedenfor har vi listet opp ulike finansieringsalternativer, som forhåpentligvis vil hjelpe deg med å ta det riktige valget.

Få et lån fra banken din

Hvis du har god kreditt, kan et lån i din faste bank være et sikkert valg. De fleste banker krever 10-15 prosent i egenkapital på et båtkjøp. Rentene på disse lånene varierer, så hent gjerne inn tilbud fra flere banker og långivere. Men vær oppmerksom på at båtlån vanligvis har høyere rente enn hus eller billån. Bankene har erfart at når det oppstår økonomiske nedgangstider, er det mer sannsynlig at kunder velger bort båtlån foran et boliglån eller et billån.

Spør alltid utlåner om du kan få en bedre rente dersom du har mulighet til å bidra med større egenkapital. Du kan også være i stand til å få en bedre rente ved å forkorte lånets levetid, men selvfølgelig betyr dette en høyere månedlig betaling.

Be om tilbud fra båtforhandleren

De fleste forhandlere har grundig erfaring med å sette opp finansiering, og så lenge kreditten din er god, kan de ofte tilby en konkurransedyktig rente. Forhandlere er glade for å hjelpe i denne forbindelse fordi de ikke ønsker å miste salget, og i tillegg er mange avhengige av finansiering som en ekstra inntektskilde. En viktig fordel ved forhandlerfinansiering er at det er en enkel og rask prosess for deg, kjøperen. I hovedsak gjør forhandleren alt arbeidet.

Ulempen med slike lån er ofte en høyere rente. Vær imidlertid oppmerksom på at kjøperne noen ganger kan redusere effekten av renten ved å betale lånet raskt, forutsatt at det ikke er noe krav til egenkapital.

Refinansiering av huslånet

Dette er et attraktivt alternativ, først og fremst fordi du får en fordelaktig rente og de månedlige utgiftene stiger ikke mye. Men hvis du ikke har mye egenkapital i huset ditt, vil du ikke kunne låne mye – noe som kunne stoppe båtdrømmen din. Men det er alltid verdt å undersøke om banken er villig til å la deg refinansiere for å kjøpe båt.  

Kredittkort eller forbrukslån

Dette er reelle alternativer om man ikke har egenkapital tilgjengelig for å få et lån med sikkerhet i hus eller bil. Ved et båtkjøp har man gjerne behov for en god del penger, og med et stort lån blir det fort dyre renteutgifter ettersom slik lån alltid har høyere rente enn sikrede lån. Men om det er eneste utvei for å sikre drømmebåten, så bør du vurdere dette alternativet. Husk å sjekke ulike tilbud, da både renter og betingelser varierer mye på slike lån. Og sørg for å gå gjennom økonomien nøye, slik at man vet at man kan håndtere de månedlige avdragene på lånet.

SE OGSÅ:  Hvorfor du burde ta med deg surfebrett på båten