Hvordan bruke linser eller briller på sjøen?

Å tilbringe tid på sjøen er en berikende opplevelse for mange. Enten du liker å seile, fiske, padle, eller bare nyte den friske sjøluften, er det viktig å vurdere hva som er best for øynene dine. Briller og kontaktlinser er to vanlige alternativer for å korrigere synsproblemer, men når du er ute på sjøen, kan valget mellom dem ha stor betydning for din komfort og sikkerhet.

I denne artikkelen skal vi utforske fordeler og ulemper ved å bruke briller eller kontaktlinser på vannet og gi deg noen nyttige tips for å ta den riktige beslutningen.

Briller på Sjøen:

Fordeler:

 1. Beskyttelse mot elementene: Briller gir en ekstra beskyttelse mot sollys, vind og vannsprut. Solbriller med polariserte linser kan redusere reflektert sollys fra vannoverflaten, noe som er spesielt viktig for å minimere øyeutmattelse på sjøen.
 2. Enkle å vedlikeholde: Briller er enklere å rengjøre og vedlikeholde enn kontaktlinser. Du kan enkelt skylle dem med ferskvann og bruke en mikrofiberklut for å fjerne flekker.
 3. Ingen risiko for infeksjon: Briller utelukker muligheten for øyeinfeksjoner som kan oppstå med kontaktlinser, spesielt hvis du ikke kan opprettholde streng hygiene på en båt.
SE OGSÅ:  Slik kan du gamble til sjøs

Ulemper:

 1. Begrenset synsfelt: Briller kan begrense synsfeltet ditt, spesielt når du beveger hodet. Dette kan være en ulempe i situasjoner der rask respons er nødvendig, som i nødsituasjoner.
 2. Dugg og kondens: Briller kan dugge opp i kjøligere vær, og det kan være utfordrende å håndtere kondens på linsene, spesielt om morgenen eller kvelden.

Kontaktlinser på Sjøen:

Fordeler:

 1. Ubegrenset synsfelt: Kontaktlinser gir et bredere synsfelt enn briller, da de ikke har en ramme som begrenser perifert syn. Dette kan være spesielt nyttig når du er på sjøen, da du kan oppdage farer raskere.
 2. Unngår solbrilleproblemet: Du kan bruke vanlige solbriller med kontaktlinser, som gir deg muligheten til å velge fra et bredt utvalg av stiler og beskyttelsesnivåer.
 3. Mindre risiko for skade: Briller kan potensielt falle av eller bli skadet på vannet, mens kontaktlinser er trygt inne i øynene dine.
SE OGSÅ:  6 gode & unike eksperttips for sikkerhet i båten

Ulemper:

 1. Hygieneutfordringer: Å opprettholde god hygiene på en båt kan være utfordrende. Rengjøring og desinfisering av kontaktlinser kan være mer komplisert på sjøen, økende risiko for infeksjon.
 2. Økt følsomhet for værforhold: Kontaktlinser kan være ubehagelige i vind og sterk sol, og de kan også føre til tørre øyne i en saltvannsrik miljø.
 3. Fare for å miste linser: Kontaktlinser er små og lette, og det er en risiko for at de kan falle ut av øynene under aktiviteter på sjøen.

Tips for å Velge Riktig:

 1. Vurder din øyehelse: Konsulter en øyelege for å vurdere din øyehelse og få råd om hva som er best for deg.
 2. Vurder aktivitetene dine: Hva du gjør på sjøen kan påvirke valget ditt. For eksempel, hvis du driver med vannsport, kan kontaktlinser være mer praktiske.
 3. Sikkerhet først: Hvis du er i tvil, prioriter alltid sikkerhet. Beskytt øynene dine mot skadelig UV-stråling og andre farer.
 4. Ha backup: Uansett hva du velger, bør du alltid ha et par solbriller med UV-beskyttelse tilgjengelig for ekstra øyebeskyttelse.
SE OGSÅ:  Båteksperten svarer: slik går du frem for å kjøpe båt i Norge

I konklusjonen er valget mellom briller og kontaktlinser på sjøen en personlig beslutning som avhenger av dine individuelle preferanser og øyehelse. Begge alternativene har sine fordeler og ulemper, og det viktigste er å velge det som gir deg best synskomfort og sikkerhet mens du nyter sjølivet. Husk at regelmessige øyeundersøkelser og profesjonell rådgivning er avgjørende for å opprettholde god øyehelse uansett hva du velger.

Kan man bruke kontaktlinser i vann?

Kilder:

 1. Allaboutvision.com
 2. Kontaktlinserpris.no