Hvordan få et båtlån med pant i båten?

Nordmenn elsker sjøen og veldig mange ønsker å låne penger for å realisere båtdrømmen. Det er her veldig mange møter motstand. Det å få et båtlån er ikke like enkelt som å få et lån til f.eks bil eller motorsykkel. Når man søker i Google etter båtlån så ser man at mange av forbrukslånsbankene annonserer på nettopp “båtlån med pant”. Renten på disse lånene starter på 6,99% men hvis du får et ordinært båtlån med pant så starter rentene på rundt 3,80 %. Det dermed en stor besparelse for deg som skal låne penger å få et ordinært båtlån. 

Dette er kravene for å få et båtlån med pant

For å få et båtlån med pant så må man enten registrere båten sin i båtregisteret eller skipsregisteret. Hvis båten du skal kjøpe er over 7 meter så må du registrere den i Skipsregisteret, det koster mellom 2000 og 5000 kroner, avhengig av størrelsen på båten din. For alle båter som er mindre så kan man registrere den i Småbåtregisteret, dette koster 460 kroner. I tillegg kommer et gebyr på 1040,- kroner til Løsøreregisteret

SE OGSÅ:  Kombiner et cruise med blues!

Bankene som tilbyr båtlån opererer med forskjellige retningslinjer på hvilke typer båter de gir lån til. Noen banker tar kun pant i båter som er i registrert i Skipsregisteret og andre banker gir båtlån med pant til båter som er registrert i Småbåtregisteret med krav om registrering av pant i Løsøreregisteret. Normalt sett så er rentene høyere på båter som er registrert i Småbåtregisteret enn i Skipsregisteret. 

I tillegg til dette så må man selvfølgelig oppnå bankene sine krav til inntekt, gjeldsgrad og andre krav de måtte ha. Vi har skrevet mer om hva som skal til for å få lån av banken her.

Hvorfor er båtlån med pant billigere? 

Båtlån med pant er billigere enn andre typer “båtlån” er fordi banken tar sikkerhet i båten. Det betyr at hvis du f.eks skulle få gjeldsproblemer så kan banken ta eierskap over båten din for å dekke inn gjelden du skylder. Derfor er båtlån med pant billigere enn f.eks forbrukslån uten sikkerhet, da har ikke banken noe sikkerhet dersom du skulle få økonomiske problemer.

SE OGSÅ:  Underholdning på sjøen

Et billigere alternativ til båtlån med pant? 

På grunn av at låneprosessen for å få båtlån med pant er komplisert så velger de aller fleste som kjøper seg båt å finansiere dette med å refinansiere boligen sin eller benytte seg av boligkreditt. For å gjøre dette så må du ha ledig verdi i boligen din. De aller fleste bankene krever at du har minimum 15% egenkapital i boligen til enhver tid. Det betyr at du må ledig verdi utover disse 15%, for de aller fleste som har eid bolig i noen år uten å refinansiere så er dette ikke noe problem. 

Da kan du få en rente på mellom 2-3% avhengig av hvilken bank og type boliglån du har. Det man skal være obs på er at man om har lavere egenkapital så kan banken sette opp renten din. Hvis det skjer så kan få et ganske stort tap ved å øke lånet. Hvis dette er tilfellet så anbefaler vi at man kontakter banken for å snakke med banken og fortelle hva du skal bruke pengene på. Hvis de ikke ønsker å la deg beholde renten så kan du søke i andre banker.

SE OGSÅ:  Seiling – Fra avslapping til tøffe tak