Hvordan sove på en båt

Har du kjøpt deg båt, og lurer på om du kan ta lengre turer med den? Selvfølgelig er det mulig, men om du skal overnatte i båten eller på en idyllisk øy, det må du vurdere selv. Noen båter er helt åpne, mens andre har overbygg.

Overnatte i åpen båt

Skal du overnatte i en liten, åpen båt, må du vurdere å sove i dørken. Det trenger ikke å bli veldig komfortabelt, og det er lite sannsynlig at du får med deg en madrass i en av siderommene. Og pass på å ikke skall hodet i tofta! Men pakker du et telt, kan du nyte herlige sommernetter på en øde øy. Husk å fortøye båten godt.

Overnatte i cabincruiser eller seilbåt

De fleste som velger å sove i båt, har i det minste enten en cabincruiser eller større havseiler. Disse har vanligvis under dekk, og vi kaller det gjerne en kabin eller om det er et avlukket rom, en lugar. Lugaren har gjerne en god løsning slik at man kan sove der. Enten er det senger som man kan slå ned fra veggen, eller så er den plassert direkte på dørken. Det som også er fint med disse større båtene, er jo at de har oppbevaringsrom i veggene til skroget. Her kan man legge sengetøy eller overlasten etter handel i Sverige (ikke anbefalt).

For å gjøre det litt ekstra komfortabelt, kan man kjøpe egne madrasser, men sørg for å få målene man trenger. Det er ikke sikkert en vanlig forretning har de målene du trenger. Pakk dyner og puter i lukkede svart sekker eller lignende for å unngå fukt. Det kan også være en mulighet med en reguler bar seg. Du kan lese test av regulerbar seng her dersom du er i tvil om hva som er best.

Det er også vanlig med køyesenger i båt. Det er utrolig deilig å ligge i køyeseng for de som er ute i båt, og spesielt populært blant barna. Køyene kan festes til skroget eller skottet innvendig i kabinen. Det kan være smart å legge køyesengene i lengderetningen av båten, slik at gyngingen ikke blir alt for stor dersom det skulle bli litt sjø. Men de fleste velger å legge til innaskjærs eller til en brygge og da går det som regel greit.

Det er ikke lurt å sovne ved rotet, for da kan man plutselig styre båten mot skjæret. Ta heller tørner slik at alle får nok søvn på overfarten.

SE OGSÅ:  Hvordan du kan spare penger på båtutstyret!