Katamaran

The Salem ferry. Bilde: Wikipedia

En katamaran er en type båt eller skip med to skrog av samme størrelse, som er koblet sammen. Katamaranen er stabil grunnet bredden og de to skrogene – til forandring fra andre båter som ofte må ha en kjøl for å være stabil.

Ordet katamarat stammer fra det Tamilske ordet «Kattumaram», som betyr tommerstokker bundet sammen.

Katamaraner har typisk mindre volum og et grunnere skrog enn båter med bare et skrog. Skrogene på en katamaran har også ofte mindre mostand i vannet enn sammenliknbare båter med bare ett skrog, noe som igjen gjør at katamaranene krever mindre vind- eller motorkraft.

Katamaraner kommer i alle størrelser – alt fra små robåter til store ilferger.

Historien om katamaraner

Katamaraner kommer fra Polynesia og Sør-Øst Asia. De første ble utviklet i Polynesia så langt tilbake som år 1500 f.Kr. De første modellene var to kanoer som var koblet sammen av en treramme, og noen ganger utstyrt med et seil. Til tross for at de var relativt enkle konstruksjoner, var de effektive.

SE OGSÅ:  Superrike kjøper luksusyachter med Bitcoin
En Polynesisk katamaran. Bilde: Wikipedia

Katamaraner ble ikke laget i vesten før på 1800-tallet, men allerede før år 100 ble de brukt av Tamiler i Sør-India. Navnet katamaran stammer fra det tamilske ordet «Kattumaram» som betyr stokker bundet sammen. Eventyreren William Dampier fra England, oppdaget på 1600-tallet disse båtene, og hans notater er de første vi har på engelsk som forklarer dem. I loggboken fra turen «An New Voyage Round the World», skriver han følgende;

On the coast of Malabar they call them Catamarans. These are bout one Log, or wo, sometimes of a sort of light Wood … so small, that they carry but one Man, whose legs and breech are always in the water.

Moderne katamaraner

Det første dokumenterte eksemplaret av en båt med to skrog i Europa, var designet av William Petty i 1662. Målet var å lage en båt som kunne seile raskere i grunne omgivelser, mindre vind og med med mindre crew. Men designet ble møtt med skepsis, og ble ingen suksess.

SE OGSÅ:  Cabincruiser

Designet lå relativt dødt i 160 år, helt frem til engelskmannen Mayflower Crisp bygde et fraktskip med to skrog i Rangoon, Burma. Crisp beskrev båten som en rask båt som gjorde sin nytte i flere år.

Senere det århundret bygde amerikaneren Nathanael Herreshoff en båt med to skrog, Amaryllis, som seilte sin første regatta i 1876. Det gikk strålende, og debuten viste alle fordelene en katamaran har over en båt med ett skrog.

I 1936 bygde Eric de Bisschop en Polynesisk katamaran (dobbel-kano) i Hawaii, og seilte den helt hjem til Frankrike. I 1939 delte han sin opplevelse i boken Kaimiloa, som ble oversatt til Engelsk i 1940.

Etterhvert økte katamaranens popularitet, og blir brukt til både seiling og som ferger i dag.

SE OGSÅ:  Cruiseskip / Cruisebåter

Kjennetegn ved katamaraner

Katamaraner har noen kjennetegn som skiller dem fra båter med ett skrog: mindre motstand og større stabilitet.

Motstand

På lave og moderate hastigheter, har en lett katamaran er motstanden i vannet omtrent proposjonal med kvadratroten av farten. Dette er vesentlig mindre enn vanlige båter med ett skrog. For at en katamarn skal doble farten, kreves det med andre ord omtrent fire ganger så mye kraft. For en båt med ett skrog, vil kravet være omtrent åtte ganger forå doble farten.

Stabilitet

Katamaraner er stabile takket være sine to skrog, sammenliknet med båter med bare ett skrog. Katamaraner trenger ingen kjøl eller ballast for å holde seg stabile.

Kilde: Wikipedia.

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Venaas.no, der kan du blant annet lese om hvordan kjøpe kryptovaluta.