Vinter betyr storsesong for sjøsport

For mange av oss er det sommeren som byr på ferie og kos ute på havet. Selv om den for oss er fra juni til august på den nordlige halvkule, er det derimot sommer fra desember til februar på den sørlige halvkulen. Det betyr storsesong for sjøsport som surfing, wakeboarding og seiling. Om du vil se for eksempel surfing på nært hold, eller prøve det selv så finnes det en rekke steder for deg både i Norge og i utlandet.

Surfing 

I løpet av februar er det en rekke konkurranser for de som er med i en av de diverse pro-tourene i surfing. Enten du liker høytsvevende innen bade vanlig og langt surfebrett, såkalt longboard. Tampen av toppserien er i desember, og for herrene i 2019 så vi en tøff kamp mellom Brasilianerne Italo Fereira mot Gabriel Medina, der Fereira ende sesongen med seier i World Championship Tour etter Billabong Pipe Masters Hawaii. Neste sesong begynner i mars, og på både herre og damesiden blir det spennende å se hvordan det går med de regjerende mesterne Italo Fereira og Carissa Moore, som var på pallen i 8 av ti konkurranser i 2019. Oddsen tilsier at Medina har høyest sjans for å vinne i år, med 4.00 som den med lavest odds blant utøverne på bet365. Dette blir spennende å følge dem idet de lader opp til første gangen surfing er OL-gren i Tokyo 2020.

Wakeboarding

Wakeboarding er noe som kanskje virker mer som en aktivitet en fin sommerdag enn en sport, men vi som har prøvd det (eller vannski for den saks skyld) vet at det krever god teknikk. Så god teknikk at det også har blitt en del av jobbintervju. Selv om dette er en relativt liten sportslig nisje finnes det en utbredt pro tour også for wakeboard. Sporten legger stor vekt på forskjellen mellom bruk av en motorisert kabel eller båt som fremkomstmiddel. Med kabel er det ofte lettere å involvere ramper, rails og diverse gjenstander som hopp i en del av konkurransen. Det handler om stil og kompleksiteten av triksene som gjennomføres, noe som minner mye om Snowboarding. På tampen av vinteren, eller sommeren begynner Pro-touren Wakeboard World Series 2020 den 4-9 mars i Melbourne Australia.

Seiling

SE OGSÅ:  Hvorfor du burde ta med deg surfebrett på båten

Seiling er en sport som står mange av oss nært. Mange av oss som liker båt har tilbrakt timer ombord en liten jolle – enten for moro skyld, eller som del av et race. Våre kongelige har også en lang tradisjon som sportslige seilere, men de er langt ifra de eneste norske talentene. I vinter blir det hard trening frem mot OL for samtlige utøvere i verdensklassen, og Norge har et godt håp om medalje etter sølv til Helene Næss og Marie Rønningen i 49ER FX klassen og bronse til Herman Thomasgaard i Lazer klassen under prøve-OL som gikk av stabelen i august 2019. Vi gleder oss stort til å heie frem disse talentene i Japan, og inntil videre ønsker vi dem lykke til med forberedelsene.

SE OGSÅ:  Hva er de beste nettavisene å lese internasjonale økonominyheter?

Kilde: Unsplash